Oldalfali Split klímák

Az oldalfali split, vele találkozunk a legtöbb áruházban és ebben a kategóriában van a legnagyobb versengés a gyártók között a vevők kegyeiért. Markánsan szegmentálódott ez a terület. Az egyik irányzat a minél olcsóbb klímakészülékek forgalomba hozatala. Viszont, ezt a célt csak a kivitelezés egyszerűsítésével és a mennyiség növelésével lehet elérni. A másik irányzat a minél magasabb igények kielégítését- magas műszaki színvonalat célozta meg. Ezek a klimakészülékek többszörösébe is kerülhetnek, mint a tömeggyártmányok. 

Készülékek előnyei:
Csendes, halk üzemelés.
Nagy felületű radiál ventilátor jól keveri el a hideg levegőt, így 1-2 m-en túl nem érezhető a huzathatása.
A minőségi klímagyártók nagy hangsúlyt fektetnek a levegő szűrésére, az esztétikára, és a minél csendesebb készülékek előállítására.
Viszonylag egyszerű, gyors a beépítése. 

Hátrányai:
A kültéri egység elhelyezése, a legtöbb esetben problémát okoz. Utcai homlokzatra elhelyezett kültéri egység építési engedély köteles. (hogy ki rendelkezik ilyen engedéllyel, azt mi nem kérdezzük)

A kültéri beltéri távolság nem lehet több, egyszerű készülék esetén 5 m-nél, minőségi készülékek esetén 7,5m-nél, a legjobbak esetén 15-20m-nél.

Egy mono split klimával, egy helyiséget lehet hűteni, hiába hagyják nyitva az ajtót. ( a hideg levegő, energiaszegény közeg, melynek csekély a saját mozgása, így nehezen keveredik a környezetével, nem úgy, mint a meleg levegő. A radiátor ezért képes befűteni a szobát, ventilátor nélkül is) Mindezek ellenére, ha műszakilag nincs akadálya, elsősorban ezeket, a klímakészülékeket ajánljuk mi is az egyszerűbb klimatizálási igény esetén.